terug
razor

Van Duitsland naar Zambia: jongeren verbinden werelden met elkaar

Trash4Cash is de naam van het afvalverwerkingsbedrijf dat in 2019 door jongeren in Zambia is opgericht in samenwerking met DACHSER en de kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Het ondernemingsplan, dat duurzaamheid en sociale aspecten combineert, ontstond tijdens een jongerenuitwisseling met stagiairs van DACHSER en young professionals in Duitsland. Vijf jaar later is de groep uit Livingstone in Zambia opnieuw op bezoek in Kempten in de Allgäu.

Trash4Cash-leden met Lara Kühn, apprentice bij afvalverwerkingsbedrijf ZAK, (2e van links) bij het recyclingcentrum in Sonthofen.

Tijdens hun huidige bezoek waren de elf Zambianen en hun begeleiders, de projectbegeleider van de lokale NGO ‘Environment Africa’ en een vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Livingstone enthousiast om hun kennis uit te breiden. Ze leerden over technologieën en processen die ze in hun bedrijf kunnen toepassen. Daarnaast lag de nadruk op het ontmoeten en uitwisselen van ideeën met jonge medewerkers en stagiairs van DACHSER en het gemeentelijke afvalverwerkingsbedrijf ZAK.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen hun afval hier op eigen initiatief brengen,” zegt Namo Chuma, projectmanager van de lokale NGO 'Environment Africa' en lid van Trash4Cash, terwijl hij observeert wat er gebeurt in het recyclingcentrum van het Zweckverband für Abfallwirtschaft Kempten (ZAK) in Sonthofen. “Dit is niet vanzelfsprekend in Livingstone. Veel mensen in Zambia denken niet na over afvalverwerking. Daarom gaan we als ambassadeurs naar scholen in ons thuisland en leren we kinderen van jongs af aan over goede afvalscheiding en het recyclen van afval en hoe belangrijk dat is.

Het Trash4Cash-team werkte drie dagen actief mee in het ZAK-recyclingcentrum en de plaatselijke kringloopwinkel en deed waardevolle inzichten op in de afvalverwerking in Duitsland. De projectdeelnemers ontvingen en sorteerden bijvoorbeeld afval, haalden elektrische apparaten uit elkaar, voerden de afzonderlijke onderdelen gescheiden af en plakten prijskaartjes op goederen, zoals sieraden, voor de verkoop in de tweedehandswinkel.

Trash4Cash verder promoten

"Ik ben erg blij dat we onze uitwisseling kunnen herhalen en dat alle projectleden uit Zambia deze keer naar Kempten konden komen. Jullie hebben allemaal de kans en mogelijkheid om de perspectieven van beide landen en leefomgevingen samen te brengen en jullie uitdagingen en perspectieven met elkaar te delen,” zei Bernhard Simon, voorzitter van de Raad van Bestuur van DACHSER, terwijl hij de jongeren uit Zambia en Duitsland toesprak tijdens het openingsevenement begin mei. "Onze laatste uitwisseling resulteerde in iets heel bijzonders, het bedrijf Trash4Cash, dat in Livingstone een lokaal waardesysteem voor recyclebaar afval heeft opgezet. Vanuit het sociale project zijn jullie erin geslaagd om succesvolle ondernemers te worden en een inkomen te creëren voor jullie zelf en jullie netwerk van lokale afvalinzamelaars. We zijn hier erg trots op en willen de ontwikkeling van Trash4Cash blijven ondersteunen."

Met Trash4Cash hebben de jongeren in Zambia hun eigen waardesysteem voor recyclebaar afval gecreëerd, wat op verschillende manieren een grote meerwaarde biedt. Ze hebben banen voor zichzelf gecreëerd en een extra bron van inkomsten voor sommige mensen in het gebied, die geld ontvangen voor het afval dat ze inleveren en voorsorteren. Ook houden ze de omgeving schoon in hun thuisland, dat leeft van het toerisme, en verbeteren ze de hygiëne en gezondheid van de inwoners van Livingstone.

Leren van elkaar

Naast praktijkervaringen bij ZAK en andere afvalverwerkingsbedrijven en een workshop over het verstandig gebruik van sociale media voor bedrijven bij een lokale krantenuitgever, lag de nadruk op de uitwisseling met duale studenten en jonge medewerkers van DACHSER en ZAK. Terwijl de Zambianen ervaring opdeden met Duits afvalbeheer, boekten de jongeren op het hoofdkantoor van DACHSER ook vooruitgang met hun project. Ze werken aan een verbeterd afvalscheidingssysteem voor het hoofdkantoor in Kempten. Hiervoor organiseerden ze een workshop met de Zambiaanse bezoekers.

“We vormden drie teams en werkten samen met de T4C-leden aan de ontwikkeling van presentatiemateriaal voor onder andere prikborden, waarmee we ons afvalbeheerproject kunnen presenteren aan de medewerkers van het hoofdkantoor van DACHSER in Kempten”, legt Marius Holweger, Training & Consulting Systems Operations bij DACHSER, uit. “We plukken de vruchten van elkaars ervaring, knowhow en ideeën.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder