Vaccins voor Berlijn
De pandemie bestrijden met vaccins, beschermende middelen en intelligente logistiek – de senaat in Berlijn vertrouwt op een ervaren en betrouwbare partner: DACHSER in Berlijn Schönefeld.
‘’Het is allemaal echt ongelooflijk, maar als team hebben we het voor elkaar gekregen’’. Wanneer Olaf Schmidt aan de afgelopen periode terugdenkt is hij nog steeds verbaasd, maar glimlacht hij tevreden. Het verhaal dat de General Manager van het logistiek centrum Berlin Brandenburg van DACHSER in Schönefeld vertelt, gaat over de COVID-19 pandemie, een race tegen de klok, en over hoe intelligente logistiek zorgt voor betrouwbare leveringen van beschermende middelen en vaccins.
Laten we bij het begin beginnen. Medio mei vorig jaar benaderde de senaat van Berlijn het logistiek centrum DACHSER Berlin Brandenburg om op korte termijn de opslag en distributie van mondmaskers en beschermende middelen te organiseren. “Snel handelen was noodzakelijk”, herinnert Schmidt zich. De keuze voor DACHSER was mede daardoor snel genomen. Tegen eind juni kon het logistiek centrum 130 zeecontainers opslaan. In juli waren er drie Boeings 747 in aantocht. “Binnen vier weken hadden we 8.000 nieuwe pallets op voorraad”.
‘’Dat was echter nog maar het begin”, zegt Falk Wenk, Contract Logistics Manager bij logistiek centrum DACHSER Berlin Brandenburg. “In januari 2021 liep de voorraad opgeslagen pallets op tot 11.000. Dat vergde het uiterste van onze medewerkers en systemen.” De opslag en distributie van beschermende middelen, maskers en sneltesten passen perfect in de warehouse oplossing Contract Logistics volgens Wenk. “Ook onder hogedruk zijn de processen bij DACHSER goed op elkaar ingespeeld. Daarna kwamen de vaccins er nog bij.”
Verzoek van de senaat
Op 27 december heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de eerste goedkeuringen voor vaccins verleend. Vooruitlopend op dit te verwachten besluit heeft de Berlijnse senaat al op 7 december contact opgenomen met DACHSER: “We hebben een probleem...” zo begon het gesprek, herinnert Schmidt zich. “Jullie hebben een logistiek systeem, dat ons al geholpen heeft met de beschermende middelen. Kunnen jullie daar ook de opslag voor vaccins mee beheren?”
“Vaccinlogistiek was voor iedereen een uitdaging, het was voor iedereen nieuw en er was uiteraard geen blauwdruk voor”, zegt Schmidt. ‘’Het eerste probleem waarmee we werden geconfronteerd, was dat een farmaceutisch bedrijf zijn vaccins moest opslaan in een opslagplaats dat door de Duitse strijdkrachten werd bewaakt. Daar moesten dan bovendien ultravriezers zijn geplaatst die temperaturen haalden van -75 graden Celsius. We hebben Mikado, het DACHSER warehouse managementsysteem, gebruikt om de warehouseprocessen te organiseren en de levering op gang te brengen. Onze verantwoordelijkheden varieerden daarbij van de aanschaf van geschikte koelcontainers voor het transport tot de levering aan de zes Berlijnse vaccinatiecentra, de ziekenhuisapotheken en de mobiele vaccinatieteams.’’ Tegelijkertijd ging DACHSER door met het leveren van beschermende middelen en sneltesten aan scholen.
“Wij zijn blij dat wij met onze logistieke expertise een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en aan de bestrijding van de pandemie.”
‘’De organisatorische inspanningen waren aanzienlijk”, voegt Olaf Schmidt eraan toe. Die omvatten onder meer dagelijkse vergaderingen met alle betrokken partijen van het Berlijnse vaccinatieproject, de samenwerking met de farmaceutische dienstverleners en de coördinatie van de politiebegeleiding van de voertuigen.
Om de vaccins op elk gewenst moment op veilige en farmaceutisch gecontroleerde wijze aan de vaccinatiecentra te kunnen leveren en de traceerbaarheid van de afzonderlijke batches te waarborgen, kon DACHSER een beroep doen op zijn logistieke systemen Domino (voor wegtransport) en Mikado (voor warehousing). ‘’Dat was de basis voor een en gereguleerd en toekomstgericht logistiek proces rondom de vaccins”, benadrukt Schmidt. “Bij de uitlevering van de doses voor de eerste vaccinatie hebben we meteen de levering van de benodigde doses voor de tweede vaccinatie ingepland en daarmee de benodigde capaciteit vast gereserveerd.”
‘Coole’ oplossingen en innovaties
Voor de vaccinlogistiek moest de DACHSER vestiging in Berlijn zo snel mogelijk zo’n 150 farmaceutische transportkoelboxen aanschaffen. Dit werd mogelijk gemaakt door een langdurige relatie met een klant. Aangezien de speciale koelelementen in deze boxen na gebruik 48 uur nodig hebben om op de juiste temperatuur te komen, plaatste DACHSER een koelwisselbak in de loods. ‘’Omdat de koelelementen van de transportboxen behoorlijk wat ruimte in beslag nemen, hebben de medewerkers uit de werkplaats zelf rekken op maat gemaakt met slimme oplossingen. Het was prachtig om te zien hoe ons complete team erbij betrokken was”, zegt Schmidt.
Dat vaccinlogistiek gedurende een pandemie in vele opzichten een uitdagende taak is, kwam niet alleen tot uiting in de bewaakte warehouses en transporten. ‘’Toen in maart de levering vertraging opliep door een defecte bestelwagen van de fabrikant van het vaccin, verscheen er in de media ‘vaccinatiechaos!’, maar zowel wij als ons deel van de supply chain hadden er niets mee te maken’’, zegt Schmidt. Vandaag de dag moet hij glimlachen over de kortstondige opwinding in de media. ‘’De aandacht voor DACHSER is in Berlijn zeker gegroeid en strekt zich uit tot ver buiten dit project’’, zegt Schmidt. Hij voegt er trots aan toe: ‘’Wij zijn blij dat wij met onze logistieke expertise een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en aan de bestrijding van de pandemie.’’