Exoskeletten slagen voor praktijkproef: Innovatieve technologie ondersteunt warehouse medewerkers
DACHSER heeft voor het eerst actieve exoskeletten van German Bionic getest onder de dagelijkse werkomstandigheden in het warehouse. De resultaten zijn indrukwekkend en daarom zal de technologie in de toekomst ook op andere vestigingen worden geïntroduceerd.
Werken in een warehouse betekent nog steeds veel handmatig werk. Dit werk kan soms ook fysiek zwaar zijn, bijvoorbeeld bij het lossen van goederen of het orderpicken. DACHSER onderzoekt al geruime tijd of het mogelijk is om medewerkers technische hulpmiddelen aan te bieden om hen te ondersteunen bij het uitvoeren van fysiek zware taken. Zogenaamde exoskeletten zijn daarbij bijzonder veelbelovend. Deze draagbare hulpmiddelen worden al een tijd in de medische sector gebruikt en ook in de industriële sector zijn nu steeds meer skeletten beschikbaar die geschikt zijn voor de praktijk.
In 2019 voerde DACHSER al de eerste tests uit in het warehouse met voornamelijk passieve exoskeletten. Deze hebben mechanische veersystemen, rails of gewichten die ondersteuning bieden bij het tillen. Inmiddels hebben actieve exoskeletten ook een niveau van volwassenheid bereikt dat ook de processen in het warehouse kan verbeteren. Actieve exoskeletten maken gebruik van door batterijen aangedreven robotmotoren om het tillen te vergemakkelijken. Hierdoor wordt de onderrug bij het tillen van zwaardere goederen in hoge mate ontlast, wat een slechte houding tegengaat.
Actieve exoskeletten van German Bionic in gebruik in Maagdenburg
Actieve exoskeletten van de Duitse fabrikant German Bionic werden in het voorjaar in het warehouse van het logistieke centrum van DACHSER in Maagdenburg op de proef gesteld. Het doel was om onder reële omstandigheden gegevens te verzamelen en feedback van de werknemers te krijgen. De ‘Cray X’ apparaten werden ingezet ter ondersteuning van verschillende processen bij binnenkomende goederen, orderpicking en aan de inpaktafel. Het exoskelet kan per tilbeweging 30 kilogram verlichting bieden en ondersteunt ook bij het dragen.
Het exoskelet kan per tilbeweging 30 kilogram verlichting bieden en ondersteunt ook bij het dragen.
"De positieve effecten van de exoskeletten werden al snel duidelijk," zegt Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager bij het logistieke centrum van DACHSER in Maagdenburg. "Onze medewerkers profiteren van de directe ondersteuning bij het optillen en dragen van zwaardere ladingen en van de ergonomische stabilisatie van het lichaam. Dat heeft ook op lange termijn voordelen, want de exoskeletten kunnen overbelasting en arbeidsongevallen die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid voorkomen." Een ander indrukwekkend aspect van de toestellen is het gebruiksgemak, waardoor de deelnemers van de test ze al snel omarmde.
Technologie met toekomst
De kansen die resulteren uit de test moeten worden benut. "Tijdens het testen merkte iedereen, zoals we hadden gehoopt, hoe het exoskelet de onderrug ontlastte, en beoordeelde dit als positief", bevestigt Heinemann. De vestiging zal in de toekomst dan ook regelmatig gebruik maken van drie actieve exoskeletten.
Ook andere vestigingen in het DACHSER-netwerk zullen de nieuwe technologie in hun warehouses gebruiken, waaronder het logistieke centrum in Ulm dat in de herfst van start gaat met de exoskeletten. "Door nieuwe technologieën en innovaties te introduceren, werken we er voortdurend aan om de processen van DACHSER, inclusief die in het warehouse, efficiënter en effectiever te maken. Dit omvat bovenal het ondersteunen van mensen bij alle aspecten van de warehouse activiteiten," voegt Thomas Klare, Head Corporate Contract Logistics bij DACHSER, toe. "Het inzetten van actieve exoskeletten is een indrukwekkende demonstratie van hoe moderne technologie niet alleen het werk direct gemakkelijker maakt, maar ook een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van onze logistieke medewerkers op de lange termijn."