DACHSER optimaliseert zijn innovatieve rolcontainer voor winkelleveringen

De Retail Box is ontworpen voor het vervoer van hangende en gevouwen kledingstukken naar winkels, maar verbetert ook de distributie in andere sectoren.

Kleding zonder kreukels of vouwen naar de winkel brengen is de ultieme prestatie in het vervoer van modeartikelen. Om dit te bereiken heeft DACHSER Fashion Logistics een speciale rolcontainer ontwikkeld voor hangende en gevouwen kledingstukken. De Retail Box (voorheen Roll&GOH) kan samen met andere goederen op pallets makkelijk in de laadruimte van de vrachtwagen worden vervoerd en is door de chauffeur gemakkelijk naar de modewinkel te rollen. DACHSER, die deze container ongeveer vijf jaar geleden lanceerde, heeft hem nu verder geoptimaliseerd en biedt twee modellen in verschillende maten: Retail Box classic en small. Bij deze verbeteringen heeft DACHSER ook rekening gehouden met het gebruik van de box in andere sectoren waarin de te bevoorraden winkels zich vaak in stadscentra bevinden, waaronder de cosmetica-industrie en, in toenemende mate, de elektronicasector. Er zijn geen plannen om de box te gebruiken voor het verzenden van levensmiddelen.

De Retail Box is ontworpen voor het vervoer van hangende en gevouwen kledingstukken naar winkels.
De Retail Box is ontworpen voor het vervoer van hangende en gevouwen kledingstukken naar winkels.

In de kledinglogistiek is het doel van de Retail Box om hangende en gevouwen kledingstukken te leveren bij winkels in het hele Europese logistieke netwerk van DACHSER, terwijl de kledingstukken intact, schoon en kreukvrij blijven. De gevouwen items worden opgeborgen in opbergbakken op de vloer van de Retail Box onder de hangende items. Nu zijn er twee nieuwe modellen met een vereenvoudigde en gebruiksvriendelijke bediening, die een nog efficiënter transport mogelijk maken. Deze geavanceerde boxen kunnen niet alleen in een paar eenvoudige stappen worden gemonteerd en gedemonteerd, maar ze kunnen ook worden opgevouwen als ze leeg zijn. Dat betekent dat de Retail Boxen kunnen worden opgeslagen in een warehouse of een winkel om ruimte te besparen totdat ze worden geladen met kleding voor transport of weer worden meegenomen door de chauffeur.

Samen met onze fabrikant hebben we de nieuwe Retail Box-modellen ontwikkeld en getest in nauwe samenwerking met onze klanten.

Uwe Riechel, Department Head DACHSER Fashion Logistics

DACHSER Retail Box classic en small

DACHSER heeft het ontwerp ook geoptimaliseerd op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. De ‘rolkast’ is nu helemaal van metaal en volledig omsloten. Het biedt ook de mogelijkheid om een zegel of slot te gebruiken om de inhoud nog beter te beveiligen zodat onbevoegden er geen toegang toe hebben. In sommige gevallen maakt de value-added transportoplossing het mogelijk om af te zien van dure beschermende verpakkingen. Andere voordelen zijn kostenbesparing en eenvoudigere afwerking op het verkooppunt.

"Samen met onze fabrikant hebben we de nieuwe Retail Box-modellen ontwikkeld en getest in nauwe samenwerking met onze klanten. Vertrouwd zijn met de dagelijkse activiteiten in de winkel helpt enorm om het transportproduct zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van retailers," zegt Uwe Riechel, Department Head DACHSER Fashion Logistics.

De Retail Box is gemakkelijk voor de chauffeur te verplaatsen naar de modewinkel.
De Retail Box is gemakkelijk voor de chauffeur te verplaatsen naar de modewinkel.

Terwijl de Retail Box classic de afmetingen heeft van een europallet en een hoogte van 1,9 meter, heeft de nieuw ontwikkelde Retail Box small dezelfde hoogte maar is verder compacter, met een lengte van 80 centimeter en een breedte van 60 centimeter. "Vanwege de marktvraag naar kleine leveringshoeveelheden hebben we naast de Retail Box classic ook een model voor halve pallets ontwikkeld," legt Riechel uit.

Vanwege de marktvraag naar kleine leveringshoeveelheden hebben we naast de Retail Box classic een model voor halve pallets ontwikkeld.

Uwe Riechel

Duurzame transportoplossingen voor de mode- en andere industrieën

Bij het verbeteren van de Retail Box heeft DACHSER ook de mogelijkheid overwogen om hem te gebruiken in andere sectoren die voor vergelijkbare uitdagingen staan bij het leveren aan winkels in stadscentra of winkelcentra, zoals de cosmetica- en elektronica-industrie. Er zijn geen plannen om het te gebruiken voor het verzenden van voedingsmiddelen.

Naast de twee Retail Box-modellen biedt DACHSER Fashion Logistics zijn klanten nog een andere innovatieve transportoplossing: de ProFashional Box. Deze is speciaal ontworpen voor wereldwijde verzending van hangende en gevouwen goederen in luchtvracht.

Bij het ontwerp van zowel de Retail Box als de ProFashional Box is rekening gehouden met duurzaamheid. Deze ontwerpen maken optimaal gebruik van de laadruimte, wat een bijzondere uitdaging is bij het vervoeren van hangende goederen. Daarnaast zijn de twee transportoplossingen herbruikbaar, wat betekent dat het vrijwel niet nodig is om verpakkingsmaterialen aan te schaffen en deze vervolgens tegen hoge kosten weg te gooien. Volgens een eerste schatting van DACHSER kan het gebruik van een Retail Box classic met een verwachte productlevenscyclus van minstens 150 transportritten meer dan 4.000 kilo verpakkingsmateriaal besparen. Dit heeft weer een positief effect op de CO2-uitstoot die wordt uitgestoten bij het vervoer van goederen.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder