“DACHSER hecht veel belang aan de snel groeiende regio Azië-Pacific” 

CEO Burkhard Eling en Roman Müller, Managing Director DACHSER ASL APAC, gaven een interview aan het Thaise tijdschrift “Thansettakij”. Ze spraken over het belang van de Aziatisch-Pacifische regio voor DACHSER, de belangrijkste trends die de toekomst van logistiek zullen bepalen en hoe DACHSER als Europees bedrijf van plan is wereldwijde markten aan te boren.

Lees hier het volledige artikel “DACHSER ondersteunt Thailand als regionale logistieke hub met aandacht voor vooruitstrevende technologie” (Thansettakij, 23 juli 2024):

Burkhard Eling, CEO van DACHSER
Burkhard Eling, CEO van DACHSER

Burkhard Eling, CEO van DACHSER SE, de Duitse logistieke onderneming, benadrukt positieve factoren die bijdragen aan de voortdurende groei van de logistieke markt in Azië-Pacific. Het bedrijf is bereid om te investeren en Thailand te gebruiken als servicebasis voor klanten in de regio, en benadrukt dat AI- en IoT-technologieën het concurrentievermogen zullen verbeteren en de toekomst van de logistiek zullen transformeren.

Tijdens zijn recente bezoek aan Thailand gaf Burkhard Eling, CEO van DACHSER SE, een wereldwijde dienstverlener van logistiek en warehousing met een belangrijke markt in Europa en het hoofdkantoor in Kempten, Duitsland, samen met Roman Mueller, Managing Director voor de regio Azië-Pacific, een exclusief interview aan “Thansettakij” over het potentieel van Thailand als regionaal logistiek knooppunt. Ze bespraken kansen en uitdagingen vanuit het perspectief van DACHSER SE, een bedrijf opgericht in 1930 met meer dan 380 vestigingen in 43 landen wereldwijd, waaronder Thailand, opererend onder DACHSER (Thailand) Co, Ltd.

“Logistiek” is een van de acht kernindustrieën van de Thailand Visie ‘Ignite Thailand’ die de regering in februari 2024 heeft aangekondigd. Het doel is om van Thailand een wereldwijd industrieel centrum te maken en een duurzame economische toekomst te garanderen. Wat de logistieke sector betreft, wil Thailand een regionaal vervoersknooppunt worden door grootschalige ontwikkeling van infrastructuur en transportsystemen, die de westerse en oosterse wereld met elkaar verbinden.

“We zijn primair gestart vanuit Duitsland en de Europese regio voordat we wereldwijd uitbreidden, met onze eerste vestiging buiten Europa in de Verenigde Staten, die een cruciale markt blijft. Op dit moment hecht DACHSER veel belang aan de snelgroeiende regio Azië-Pacific en we streven ernaar om ongeveer 10% van onze totale omzet uit de Aziatische markt te halen”, aldus de CEO van DACHSER, die de beweegredenen achter de interne workshop die afgelopen juni in Bangkok werd gehouden, toelichtte.

Logistieke businesstrends: Technologie is het antwoord

De directie van DACHSER is van mening dat het wereldwijde logistieke bedrijfslandschap wordt gerevolutioneerd door de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) - een netwerk van onderling verbonden apparaten die communiceren via het internet en interacties tussen apparaten en cloudsystemen eenvoudiger maken. Deze technologieën zullen de logistieke sector ingrijpend veranderen. De sector zal ook een “boost” krijgen door de bloeiende e-commercemarkt. Daarnaast zullen er veranderingen en verbeteringen plaatsvinden in de logistiek door het concept van duurzame bedrijfspraktijken en de aanpassing van supply chains.

Als we ons specifiek richten op de regio Azië-Pacific, is het duidelijk dat verschillende positieve factoren de groei van de logistieke sector stimuleren, waaronder:

- De aanzienlijke uitbreiding van e-commerce.

- De wijdverspreide en snelle toepassing van digitale systemen in supply chains.

- Het specifieke en geoptimaliseerde beheer van supply chains om te voldoen aan de uiteenlopende eisen van verschillende markten.

De belangrijkste trend die de toekomst van de logistieke sector bepaalt, zowel wereldwijd als regionaal, is dus de vooruitgang van de technologie, die zal worden geïntegreerd met duurzame bedrijfspraktijken. De dynamiek in de regio Azië-Pacific zal echter snel toenemen door de hoge marktgroei en de voortdurende investeringen in ontwikkelingsprocessen.

In een dergelijke dynamische context biedt de uitbreiding van de logistieke activiteiten in de regio Azië-Pacific zowel aanzienlijke kansen als uitdagingen. DACHSER, als een van de grootste Europese bedrijven, is klaar om de Aziatisch-Pacifische en wereldwijde markten volledig te betreden.

“We hebben drie pijlers in ons bedrijf: een wereldwijd netwerk van kantoren en warehouses, een uitgebreid en onderling verbonden IT-systeem en ons personeel, inclusief onze bedrijfscultuur. Deze drie pijlers hebben ons lange tijd tot een sterke organisatie gemaakt en zullen onze groei blijven ondersteunen,” aldus Burkhard Eling, CEO van DACHSER.

Roman Müller, Managing Director DACHSER Air & Sea Logistics APAC
Roman Müller, Managing Director DACHSER Air & Sea Logistics APAC

Thailand ondersteunen om zich te ontwikkelen tot een transport hub

Volgens het financiële jaarverslag voor 2023 vervoerde DACHSER in totaal 77,4 miljoen artikelen met een gewicht van meer dan 40,0 miljoen ton, goed voor een omzet van 7,1 miljard euro. De regio Azië-Pacific wordt gezien als een snelgroeiende markt met veel potentieel. In Thailand heeft het bedrijf momenteel 88 medewerkers in dienst (van de bijna 34.000 medewerkers wereldwijd) verdeeld over vier kantoren, waarmee het een van DACHSER zijn belangrijkste markten in de regio is.

Roman Müller, Managing Director Asia Pacific, voegde eraan toe dat DACHSER wereldwijd transport, opslag en op maat gemaakte diensten aanbiedt op twee business fields.

- DACHSER Air & Sea Logistics levert lucht- en zeevrachtdiensten, inclusief warehousing.

- DACHSER Road Logistics bestaat uit twee business lines - DACHSER European Logistics en DACHSER Food Logistics.

Daarnaast ondersteunen de uitgebreide transportnetwerken en geïntegreerde IT-systemen van het bedrijf intelligente logistieke oplossingen wereldwijd. DACHSER biedt ook logistieke diensten op contractbasis en branchespecifieke oplossingen zoals:

DACHSER Automotive Logistics - diensten om te voldoen aan de complexe eisen van supply chains in autoproductiesectoren over de hele wereld, waaronder Thailand.

DACHSER Fashion Logistics - innovatieve transportsystemen Roll&GOH en ProFashional Box brengen de modeartikelen van klanten betrouwbaar en onbeschadigd op tijd op hun bestemming.

DACHSER Chem Logistics - toegang tot alle inkoopmarkten en een staat van dienst in het overtreffen van de strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen die wereldwijd gelden voor bedrijven in de chemische industrie.

DACHSER Life Science & Healthcare Logistics - veel ervaring en expertise ter ondersteuning van temperatuurgevoelige, urgente zendingen die voldoen aan complexe regelgeving.

De sleutel is het leveren van intelligente wereldwijde logistieke oplossingen

“Er zijn tal van uitdagingen in deze sector. Zoals je kunt zien, zijn er oorlogen en conflicten in verschillende regio's, zoals het Midden-Oosten en de Rode Zee, die de transportkosten opdrijven. Tijdens de COVID-pandemie werden zowel de supply chains als de productieketens zwaar getroffen. We noemen dit allemaal onzekerheden. Maar onze rol als dienstverlener is het beheren van deze onzekerheden, zodat onze klanten hun activiteiten kunnen voorspellen en plannen met de data en oplossingen die ons systeem biedt. Dit maakt hun werk gemakkelijker, betrouwbaarder en soepeler, zelfs in dergelijke situaties. Zoals de heer Eling eerder al zei, hebben we drie pijlers die het vertrouwen van de klant garanderen en hen helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden,” zei Mueller.

De directieleden van DACHSER reageerden ook op het Thaise landbrugproject en zeiden dat het een interessant initiatief is dat het bedrijf op de voet volgt. Op basis van hun ervaring in Europa merkten ze op dat projecten die transport en openbaar vervoer met elkaar verbinden aanzienlijke voordelen en economische waarde opleveren. De Kanaaltunnel (die het Verenigd Koninkrijk met Frankrijk verbindt) en de onderzeese brug die Denemarken met Zweden verbindt, verkorten bijvoorbeeld niet alleen de reistijd, maar bieden ook enorme commerciële, handels- en transportvoordelen.

Als logistiek dienstverlener gelooft DACHSER dat het tijdens de ontwikkelingsfase van dit project cruciaal is om voorbereid te zijn. Het is essentieel om snel en efficiënt te kunnen reageren op nieuwe situaties of veranderingen.

DACHSER betrad de Thaise markt in 2008 en verwierf 100% van zijn Thaise dochterondernemingen in 2014. Het bedrijf opende in 2023 een verkoopkantoor in Chiang Mai om zijn diensten in het noorden uit te breiden. Andere kantoren van DACHSER zijn gevestigd in Bangkok, Suvarnabhumi Airport en Laem Chabang.

DACHSER heeft momenteel meer dan 80 mensen in dienst en verwerkte 3.642 ton luchtvracht, 11.714 TEU zeevracht en 17.593 zendingen in het boekjaar 2023.

De auto-industrie is een belangrijke sector voor DACHSER Thailand, maar het bedrijf ziet ook goede mogelijkheden in de gezondheidszorg, de modebranche en andere sectoren. Gezien de veranderende behoeften van klanten zet DACHSER zich in om nieuwe oplossingen en innovaties te introduceren om opslag en grensoverschrijdend vrachtvervoer te verbeteren.

De directieleden van DACHSER voegden eraan toe dat duurzaamheid een andere prioriteit is en dat het bedrijf nieuwe maatregelen heeft geïmplementeerd om positieve resultaten te behalen. Er wordt bijvoorbeeld overwogen om meer elektrische vrachtwagens in te zetten voor de dagelijkse werkzaamheden.
Bangkok, Thailand
Bangkok, Thailand

Digitale innovatie verandert de toekomst van logistiek

In lijn met de doelstelling van het bedrijf om “de meest gedigitaliseerde logistieke dienstverlener ter wereld” te zijn, heeft DACHSER vele innovatieve IT-infrastructuur- en klantoplossingen gelanceerd, waaronder:

Het DACHSER platform, dat in eigen huis is ontwikkeld, biedt een gemakkelijk toegankelijke one-stop-oplossing voor alle vormen van transport en integreert alle aspecten van het logistieke proces in één digitale ervaring, inclusief offerte, boeking, tracking & tracing en documentafhandeling. Klanten profiteren van de voordelen van ongeëvenaarde transparantie, realtime tracering, korte responstijden en optimalisatie van de supply chain.

Nauwkeurige tracering wordt mogelijk gemaakt door DACHSER Advanced Indoor Localization and Operations (ILO) technologieën die automatisch een digitale versie maken van pakketten, bedrijfsmiddelen en workflows in een transit terminal en deze continu bijwerken.

DACHSER verwacht dat voorspellende analysetools voor vraagvoorspelling, oplossingen voor routeoptimalisatie voor transportplanning en voorraadbeheersystemen voor magazijnactiviteiten een van de meest gevraagde oplossingen zal zijn onder zijn klanten in Azië en de Pacific.

DACHSER staat ook bekend om het wissellaadbakconcept-concept dat is ontwikkeld door Thomas Simon (de schoonzoon van Thomas Dachser). Simon paste vrachtmodellen, -systemen en -specificaties voor de zeevaart aan om gestandaardiseerde vrachtcontainers te creëren waarmee voertuigen gemakkelijker konden worden “uitgewisseld”. Na verloop van tijd is het concept verfijnd om geavanceerde containers te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt voor wegtransport om de groei van DACHSER te versnellen en een revolutie teweeg te brengen in de wereldwijde logistiek.

De directieleden van de Duitse logistieke gigant bespraken ook het concept van duurzaamheid, waar de huidige ondernemers altijd rekening mee moeten houden. Duurzaamheid is een ander aandachtsgebied. DACHSER past strategieën en oplossingen toe om de uitstoot in de logistieke en toeleveringsketens te verminderen door middel van interne- en samenwerkingsprojecten. Initiatieven worden aangepast aan wereldwijde trends/regelgeving en drie aandachtsgebieden zijn:

- Gebruik van hernieuwbare energie en e-mobiliteit - waar mogelijk gebruikmakend van e-busjes, fietsen en vrachtwagens.

- Emissievrije levering in 13 Europese steden - gebruik van e-voertuigen voor leveringen op de laatste kilometers.

- Aanpassing aan regelgevende kaders - proactieve maatregelen nemen om aan te sluiten bij toekomstige regelgeving en beleid.

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Pascal Schroeder